CBD, Nasveti

Prehranska dopolnila

Različna prehranska dopolnila
Prehranska dopolnila so izdelki, ki lahko pomagajo, okrepijo, ali asistirajo naravnim funkcijam organizma. Sodobna prehranska dopolnila so naravne materije, najpogosteje rastline ali njihovi oljni ekstrakti, ki so že leta, skozi tradicijo znane kot zdravilne. Bogata so z vitamin, minerali, aminokislinami, hranljivimi vlakni in drugimi pomembnimi materijami.

Dopolnila so namenjena predvsem preventivi bolezni, se pa lahko uživajo kot dopolnilna sredstva za doseganje boljšega zdravstvenega stanja.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije pred letom 1950 je v prehrani primanjkovalo le 10 % hranilnih snovi, po letu 2000 pa celo 30 %, zaradi uporabe umetnih gnojil, barvil, konzervansov in različnih aditivov.

Velja mnenje, da človek v obdobju enega leta v svoje telo vnese 4 kg prahu prav toliko pesticidov in antioksidantov.

Pri kuhanju se veliko hranljivih snovi izgubi, človek pa v primerjavi z rafinirano hrano poje zelo malo surove hrane (sadje, zelenjava).

Namen uživanja prehranskih dopolnil:

  • dopolnila so najbolj učinkovita pri vzdrževanju telesne harmonije oz. kot preventive;

  • za odstranjevanje začetnih nepravilnosti v delovanju našega telesa;

  • pri težjih zdravstvenih motnjah kot pomožno sredstvo;

  • za hitro regeneracijo, okrevanje po bolezni in za poboljšanje kakovosti.

 

Glavni cilj pri načrtovanju prehrane z dopolnili so:

  • detoksikacija črevesja, limfnega in krvnega obtoka;

  • omogočanje zalog vseh potrebnih hranljivih snovi in/ali dopolnjevanje posebnih fitokemijskih in ostalih potrebnih spojin;

  • omogočanje energetskih zalog in spodbujanje samozdravstvenih sposobnosti organizma.

Vir: Ogorevc, I. (2020), “Osnove funkcionalne prehrane, termoregulacije telesa, prehranskih dopolnil in diagnostično-terapevtske implementacije”, Alma Mater Press, Maribor