Dopolnila so namenjena predvsem preventivi bolezni, se pa lahko uživajo kot dopolnilna sredstva za doseganje boljšega zdravstvenega stanja.
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije pred letom 1950 je v prehrani primanjkovalo le 10 % hranilnih snovi, po letu 2000 pa celo 30 %, zaradi uporabe umetnih gnojil, barvil, konzervansov in različnih aditivov.
Velja mnenje, da človek v obdobju enega leta v svoje telo vnese 4 kg prahu prav toliko pesticidov in antioksidantov.
Pri kuhanju se veliko hranljivih snovi izgubi, človek pa v primerjavi z rafinirano hrano poje zelo malo surove hrane (sadje, zelenjava).
Namen uživanja prehranskih dopolnil:
-
dopolnila so najbolj učinkovita pri vzdrževanju telesne harmonije oz. kot preventive;
-
za odstranjevanje začetnih nepravilnosti v delovanju našega telesa;
-
pri težjih zdravstvenih motnjah kot pomožno sredstvo;
-
za hitro regeneracijo, okrevanje po bolezni in za poboljšanje kakovosti.
Glavni cilj pri načrtovanju prehrane z dopolnili so:
-
detoksikacija črevesja, limfnega in krvnega obtoka;
-
omogočanje zalog vseh potrebnih hranljivih snovi in/ali dopolnjevanje posebnih fitokemijskih in ostalih potrebnih spojin;
-
omogočanje energetskih zalog in spodbujanje samozdravstvenih sposobnosti organizma.
Vir: Ogorevc, I. (2020), “Osnove funkcionalne prehrane, termoregulacije telesa, prehranskih dopolnil in diagnostično-terapevtske implementacije”, Alma Mater Press, Maribor